WAAR BEGIN JE AAN?

Waar ik aan begin? Tja, als ik dat wist hoefde ik het niet meer te doen.

Het hing al een tijdje in de lucht: Thecla’s promotieplannen. Ergens in het voorjaar van 2015 vroeg Leni Beukema, lector Duurzaam HRM het op de vrouw af: “En ga je daarna dan ook promoveren?” We waren bezig met een onderzoek naar leiderschap bij de Van Mesdagkliniek in Groningen. En er zat een tweede onderzoek aan te komen bij De Zijlen, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan met mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De gekozen methode was die van het handelingsonderzoek. Voor mij als communicatiekundige en filosoof een nieuw gebied, dat onwennig aanvoelde en dat me tegelijkertijd erg nieuwsgierig maakte.

Ik voelde dat iets in mij een sprongetje maakte. Heel ver weg had ik er weleens aan promoveren gedacht, maar dat idee had zich aardig weten te verstoppen. Wilde ik promoveren? “Ja, dat lijkt me wel heel leuk,” zei ik voor ik goed en wel wist wat ik deed. Thuis vertelde ik het nog met een slag om de arm, wetend dat een definitief ‘ja’ de komende vier, vijf jaren zou gaan bepalen. Ik verwachtte mitsen en maren, maar de man tegenover me zei lachend: “Je moet eens zien hoe je zit te stralen als je dit vertelt.”

Promoveren op leiderschap, wat is daar nou zou leuk aan? Iedereen heeft het de laatste jaren over leiderschap, is daar nog iets nieuws aan toe te voegen? Ja, ik denk het wel. De manier waarop we organisaties inrichten is aan het veranderen en het leiderschap zal moeten mee veranderen. Het mooie van handelingsonderzoek is dat ik dat samen met organisaties ga onderzoeken.

Mijn ‘ja’ betekende nog niet dat ik kon beginnen. De Hanzehogeschool biedt jaarlijks tien medewerkers de mogelijkheid aan een promotietraject te beginnen. En aangezien er ruim 3000 mensen werken waarvan er toch wel zo’n vijftig met dit soort plannen rondlopen zijn er de nodige hobbels te nemen. Allereerst was er de zoektocht naar een promotor, en via Jaap Boonstra kwam ik terecht bij Gabriël Anthonio. Die zei geen ja en geen nee, maar: “Laten we gewoon beginnen en dan kijken we waar we uitkomen.” Het eerste gesprek voerde direct langs verschillende filosofen. Ik voelde vertrouwen en ruimte. Heerlijk.

Maar dan de volgende hobbels: Een aanvraagformulier, een onderzoeksvoorstel, nog een formulier, een curriculum vitae, formulieren van de Rijksuniversiteit, een handtekening van de teamleider, twee deans, de lector, de promotor, de begeleider, de directeur van de graduateschool… Maar liefst tien handtekenen verder kon ik het voorstel indienen. Op 1 maart, in de voorjaarsvakantie, moest alles binnen zijn en al op 15 maart krijg ik een afwijzing. Niet op de inhoud, maar ik was simpelweg nog niet aan de beurt.

Jammer, maar als je je door zoiets eenvoudigs als een jaar vertraging uit het veld laat slaan, dan kun je er beter niet aan beginnen. Dus ging ik gewoon door met het onderzoek voor De Zijlen. En ook dit nadeel had zijn voordeel: ik had tijd om eerst nog een boek over leiderschap te schrijven voor Noordhoff (daarover een andere keer meer) en ik kon me verder verdiepen in de methodologie van handelingsonderzoek. Een jaar later heb ik de hele procedure weer doorlopen en half mei kwam het verlossende bericht: ik mag starten!!

Een tweet, mail- en een facebookbericht later stromen reacties binnen. En een veel gehoorde vraag is: “Waar begin je aan?” Dat weet ik dus niet. En ja, ik heb al een leuke baan, en nee, ik verveel me nooit, en ja, ik ben al 54 en ja, ik heb al twee masteropleidingen. Maar nieuwsgierigheid is een eigenschap die niet overgaat. En de fascinatie voor leiderschap gaat ook nog wel even duren.

Via dit blog houd ik je graag op de hoogte van de bumpy road ahead.

5 antwoorden op “WAAR BEGIN JE AAN?”

 1. Dag Thecla, gefeliciteerd! Jaap en Anthonio, toe maar….

  Een feest om je tegen te komen bij de Zijlen. En daar je onderzoeksrol te ontmoeten. Een mooi handelinsonderzoek met mooie uitkomsten voor alle betrokkenen.
  Ik abonneer me graag op je blog en nu al nieuwsgierig naar je boek over leiderschap…….

  Goeds en succes, wetende dat we elkaar weer tegen gaan komen!

  Roy de Brabander

 2. Hallo Thecla,
  Wat een mooi verhaal en wat zou ik het geweldig vinden om dit
  te mogen volgen. Je bent voor mij een geweldige docent geweest en een grote inspiratie bron!

 3. Wauw Thecla,

  Mooi om zo je overpeinzingen, enthousiasme voor het onderwerp en de al door je ondernomen hobbels met ons te delen! Als iemand het gaat redden ben jij het wel! Geen enkele bedenking daarover. Ik zou heel graag op de hoogte blijven van je zoektocht naar Leiderschap nieuwe stijl en zeker naar het handelingsonderzoek. Heel veel succes!
  Kathinka

 4. leuk om te lezen! De Zijlen doet actief mee in het onderzoek. Leiderschap en teamontwikkeling zijn voor ons belangrijke aangrijpingspunten voor organisatie-ontwikkeling.

 5. Succes zus!
  Beter zo, dan dat je terugkijkend straks zegt: “Had ik maar”. Toch?
  Het gaat je lukken, hoe dan ook. Dat staat voor mij als een paal boven water.
  Laat deze paal een steun in de rug zijn 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.